11/27/2016

Schab szwajcarski - Cordon bleu


Chodakowska pewnie dostała by zawału ;) co zrobić? Od święta lubię zjeść schabowego z frytkami. Wersja z nadzieniem potęguje kaloryczność, ale przed zimą potrzebujemy więcej energii.

Do przygotowania cordon bleu dla 4 os. w mojej wersji potrzebujemy:

4 plastry schabu oczyszczonego z błon o wadze 130 g. każdy
4 plastry szynki gotowanej
4 plastry sera morskiego ( możesz użyć ulubionego sera, łagodnej mozzarelli lub ostrego cheddara)
2 duże pieczarki starte na tarce o grubych oczkach

ok. 100 g. papryki pokrojonej w kostkę
Olej rzepakowy do głębokiego smażenia
jajko, bułka tarta do ponierowania

Paprykę podsmaż ok 2 min na niewielkim ogniu z pieczarkami do miękkości i odstaw do wystygnięcia.
Schab rozbij przez folię spożywczą na duże płaty, lekko przypraw solą i pieprzem (opcjonalnie czosnkiem granulowanym) ułóż plasterek szynki ,sera i 1/4 nadzienia z patelni. Złóż w kopertę i odstaw na kilka minut. Przygotuj jajko do panierowania. Rozbełtaj z odrobiną mleka, dopraw solą i pieprzem, obtocz kotlety w jajku i bułce tartej. Smaż na głębokim oleju w temp. 160*C przez ok  3- 5 min. do uzyskania złotego koloru. Serwuj z ulubionymi dodatkami najlepiej nie smażonymi ;)



2 komentarze:

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń