8/16/2015

Filet z kurczaka Sous Vide z sosem pomidorowo bazyliowym i szpinakiem

Gotowanie w niskiej temperaturze jest zdrowe i coraz bardziej popularne. Produkty zapakowane próżniowo po ugotowaniu mają dużo silniejszy aromat niż przygotowane tradycyjnymi sposobami, są soczyste i delikatne.
Same plusy więc dlaczego nie spróbować ?!

2 filety z kurczaka o wadze ok 150 g każdy
sól, pieprz czarny świeżo mielony



Oczyść mięso, przypraw solą i pieprzem. Zapakuj próżniowo(Zgrzewarka próżniowa )Wstaw na 20 min do kąpieli wodnej o temp. 72*C
Sos pomidorowo-bazyliowy
3 pomidory
szczypta bazylii
ząbek czosnku
100ml mleczka kokosowego

Pomidory przekrój na ósemki i duś w rondelku z mleczkiem i czosnkiem przez około 10 min.
Przetrzyj przez sito o drobnych oczkach, dopraw solą i pieprzem ew. cukrem.

 Pure ziemniaczane
500 g. ziemniaków
2 łyżki "swojskiego" masła
3 łyżki mleka
sól,
Ziemniaki wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj do miękkości.Po przecedzeniu przeciśnij przez praskę, dodaj mleko i masło wymieszaj.

Szpinak umyj, osusz, podgrzej przez kilka sekund na gorącej patelni z odrobiną oleju rzepakowego i papryki pokrojonej w paseczki.

Smacznego !
 
 Ps. Do gotowania sous vide używaj sprawdzonych produktów najwyższej jakości.

zobacz inne przepisy:

2 komentarze:

  1. Dziękuję za przepis :) cieszę się że trafiłam na tego bloga. Będę częstym czytelnikiem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie, że coraz więcej ludzi zaczyna doceniać nowoczesne sposoby gotowania, od których przecież nie można uciec. Zmieniające się bowiem trendy w świecie nie ominą przecież także gastronomii :) A jedzenie przygotowywane w workach próżniowych jest naprawdę pyszne :)

    OdpowiedzUsuń