przepis dla 4osób, czas przygotowania około godzina.
składniki:
2 papryki czerwone
1,5l wywaru warzywnego
2 ząbki czosnku
1 pomarańcza
50g masła
100ml gęstej śmietanki
pęczek kolendry lub pietruszki
Paprykę należy upiec w naczyniu żaroodpornym ok 20min w temperaturze 200*C do momentu kiedy skórka będzie prawie czarna, wyjmujemy z piekarnika i przykrywamy pokrywką, czekamy aż ostygnie.
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy, paprykę obieramy (skórkę można wyrzucić).W garnku o pojemności 3l. rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i smażymy minutę na niewielkim ogniu.
Dodajemy czosnek i paprykę przesmażamy chwilę i zalewamy wywarem, zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i sokiem z pomarańczy.
Miksujemy blenderem do uzyskania kremu. Podajemy w bulionówce, przed podaniem dekorujemy śmietaną i świeżą kolendrą lub pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz