8/31/2013

Kurczak w mleczku kokosowym

kurczak w kremowym lekko pikantnym sosie, świetnie komponuje się z ryżem i sałatą.

Potrzebne składniki dla 4 osób:
filet z kurczaka 1/2 kg.
5 cm. świeżego imbiru
3 ząbki czosnku
łyżka koncentratu pomidorowego
400 ml. mleka kokosowego
1 czerwona cebula
olej do smażenia 
sól, pieprz

1. Umyj mięso i obierz warzywa.


2. Pokrój kurczaka w paski, cebulę w kostkę, imbir i czosnek zetrzyj na tarce.

3. Od teraz musisz działać szybko jak przy stri fry. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę, dodaj imbir i czosnek, przesmaż chwilę uważając by nie przypalić czosnku ! Mieszaj.

4. Dodaj kurczaka, przypraw solą i pieprzem obsmaż, dodaj koncentrat smaż jeszcze kilka sekund.

5. Zalej mleczkiem kokosowym, zmniejszyć ogień i delikatnie duś do uzyskania aksamitnego sosu. 

6. Dopraw do smaku solą i pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz